De financiële instellingen in de portefeuille van Triodos Fair Share Fund bereiken mensen en bedrijven die traditioneel niet of nauwelijks toegang hebben tot financiële dienstverlening. Het fonds is een dagelijks verhandelbaar impactfonds dat zich volledig richt op financiële inclusie. Het fonds doet dat met succes. Triodos Fair Share Fund bestaat inmiddels meer dan 20 jaar en het heeft altijd gedaan wat het heeft beloofd, te weten impact boeken en een stabiel rendement leveren.
Zeer lage correlatie met financiële markten
Het bijzondere aan het fonds is dat het een zeer lage correlatie heeft met de financiële markten. Ook tijdens de grote financiële crisis in 2008 boekte het fonds een positief rendement. De ervaring leert dat de microkredieten van de financiële instellingen die het fonds financiert ook in crisistijden keurig zijn terugbetaald. Dat is ook wel logisch, want een bakker in Indonesië verkoopt ook zijn brood als er problemen zijn met de Amerikaanse huizenmarkt of als Griekenland moeite heeft om zijn schulden af te betalen.
Het jaar 2020 was een uitzondering. Toen brak de coronapandemie uit en ging alles op slot, waarbij de echte economie geraakt werd. Ondanks dat er geen defaults waren op de leningen van het fonds, werd er bij de aandelenbelangen wel de onzekerheid meegenomen in de waardering. Gelukkig was dit van tijdelijk aard en pakte men het leven weer snel op, dit is ook te zien in het herstel van rendement.
Stabiel rendement met een laag risico
Het fonds kent verschillende risico’s zoals landen-, valuta-, krediet-, concentratie- en liquiditeitsrisico. Om die te beperken, financiert Triodos Fair Share Fund microkredieten in meer dan 40 opkomende landen, verspreid over de hele wereld. Wereldwijd is er altijd wel ergens een crisis. Daarom is spreiding zo belangrijk.
Sinds de lancering van het fonds bedraagt de default ratio 0,1%. Dat is ongekend laag. De daadwerkelijke schade, de write-off ratio, is lager, omdat onder de meeste leningen een onderpand hangt.
Het stabiele rendement is de kracht van het fonds. Aandelenbeurzen mogen dan nu op een recordstand staan, we hebben vaak genoeg gezien hoe snel en diep de aandelenbeurzen kunnen vallen. Het is dan wel zo fijn als een deel van de portefeuille bestaat uit een fonds dat niet afhankelijk is van de aandelenbeurs om te renderen, waarbij de zeer lage correlatie in de meeste portefeuilles voor portefeuille-optimalisatie zorgt. Ofwel, het rendement is hetzelfde maar de bewegelijkheid ligt lager.
Ook dekt het fonds de valutarisico’s zoveel mogelijk af, waardoor hevige valutaschommelingen de waarde van het fonds minder raken. Dus zelfs al zouden beleggers geen impact willen boeken, dan helpt Triodos Fair Share Fund in ieder geval de risicorendementsverhouding verbeteren.
Met eigen ogen zien
De grote uitdaging voor mij en het team is om de portefeuille zo goed gespreid als mogelijk te hebben. Er moet een optimale balans zijn tussen impact, rendement en risico. Dat vraagt kennis, die wij gelukkig hier in huis hebben. Daarin is Triodos Investment Management echt onderscheidend.
Daarnaast gaan wij op pad om microkredietinstellingen te bezoeken en prospects ter plekke te bezoeken. Dat is echt belangrijk om een goed zicht te hebben op met name de risico’s.
Om de behaalde fondsimpact in kaart te brengen, publiceren we jaarlijks een impactrapport specifiek over het fonds. Daarin staan de impactdoelen beschreven en of deze zijn gehaald. Een deel van de input komt van microfinancieringsinstellingen waarmee wij samenwerken. Zij rapporteren maandelijks en/of per kwartaal. Daarbij letten wij er bijvoorbeeld sterk op dat leningen worden gebruikt voor het opzetten of laten groeien van een bedrijf en niet zo zeer voor consumptie.
Meeste microkredieten naar vrouwen
Het streven naar financiële inclusie sluit naadloos aan bij mijn persoonlijke idealen. Ik geloof dat je mensen niets hoeft te geven als ze prima in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Daartoe moeten ze dan wel de kans krijgen, bijvoorbeeld door een microkrediet af te kunnen sluiten.
Vervolgens is er dan vaak sprake van een sneeuwbaleffect. Wie zekerheid heeft over zijn eigen financiën, gaat al snel meer over de toekomst nadenken met bijbehorende investeren, bijvoorbeeld doormiddel van educatie, pensioen of gezondheid.. Zo werkt financiële inclusie als een katalysator van sociaal-economische groei. Ook helpen wij microfinancieringsinstellingen met het geven van financiële educatie om dit effect te versterken.
De meeste microkredieten – zo'n 80% - worden momenteel aan vrouwen verstrekt. De meesten wonen op het platteland. Vrouwen hebben in opkomende landen de slechtste toegang tot het financiële stelsel. Dat is eigenlijk heel vreemd, want vrouwen betalen in de regel hun leningen beter terug dan mannen. Lenen aan vrouwen betekent dus ook risico’s verminderen.
Ieder zijn deel
Het mooie aan Triodos Fair Share Fund is dat het zijn naam eer aandoet. De afnemers van een microkrediet krijgen toegang tot het financieel stelsel en daarmee de gelegenheid een betere toekomst voor zichzelf en hun gezin op te bouwen. Ze krijgen een lening op goede voorwaarden en betalen een eerlijke rente. Mocht iemand een keer te laat zijn met betalen, dan wordt daar op een goede manier mee omgegaan.
Beleggers die geld in Triodos Fair Share Fund steken, ontvangen een stabiel rendement dat een zeer lage correlatie heeft met de financiële beurzen en boeken met hun geld positieve impact. Een cliché wellicht, maar wel een goed voorbeeld van een win-win situatie."